Onze vijf zintuigen

Als mens kunnen we niet zonder onze zintuigen. Ze zorgen ervoor dat we de wereld buiten ons kunnen waarnemen, ermee de dialoog kunnen aangaan en dat we de wereld kunnen begrijpen. Hoewel we sommige zintuigen beter hebben ontwikkeld dan anderen, zijn er manieren om alle zintuigen te verbeteren. Daar vertel ik je in deze blog over. Lees je mee?

Snuf maar eens in het rond

Ons reukvermogen is vaak een weinig actief gebruikt zintuig, maar het kan versterkt worden door het regelmatig te oefenen. Wist je dat we veel dingen herinneren aan de hand van reuk? Het is dus heel belangrijk ondanks dat we er misschien weinig aandacht aan besteden. Probeer bijvoorbeeld blind verschillende geuren te ruiken en te identificeren. Kies voor veel verschillende soorten, zowel lekker als niet lekker ruikende geuren.

Dat heb je goed gehoord

Allereerst is het belangrijk dat je jouw gehoor beschermd tegen harde geluiden. Bijvoorbeeld de muziek op een festival of het geluid van harde machines in de werkomgeving. Maar daarnaast kan het gehoor ook verbeterd worden door er bewust mee te oefenen. Je kan je gehoor een handje helpen, als het al verslechterd is. Je kan namelijk een gehoorapparaat kopen. En probeer, om te oefenen, bijvoorbeeld naar muziek te luisteren en de verschillende instrumenten te onderscheiden, of waan je in de stilte en probeer de geluiden die de stilte doorbreken op te vangen.

Mmm, lekker!

Wist je dat je smaakpapillen als verdoofd kunnen raken door het eten van te veel bewerkt voedsel of door te veel te eten van één soort voedsel. Veel suiker en zout kunnen dit ook veroorzaken. Je wordt minder gevoelig voor smaken, als het ware. Probeer daarom af en toe nieuwe smaken uit om je smaakpapillen te versterken. Eigenlijk net zoals je doet met ‘nieuwe geluiden’ en ‘nieuwe geuren’.

Oog voor de wereld

Ons zicht kan verslechteren over de tijd, je kan dan bijvoorbeeld een bril kopen. Maar je kan ook in dit geval de boel versterken door er regelmatig mee te oefenen. Probeer bijvoorbeeld kleine details in objecten of landschappen te onderscheiden en probeer op verschillende afstanden te kijken.

Een goed gevoel

En voor de tast kan worden door verschillende texturen aan te raken en te onderscheiden. Probeer bijvoorbeeld verschillende materialen aan te raken en verschillende vormen te voelen. Wist je trouwens dat wij ‘nat’ niet voelen, we voelen enkel het verschil in temperatuur en textuur. Dat is een bijzonder weetje, vind je niet?

Geef een reactie