Krijg een nieuwe hobby in 10 stappen: van idee tot uitvoering

Met een drukke baan en een sociale leven, vinden veel mensen het moeilijk om tijd te maken voor een hobby. Maar het vinden van een nieuwe hobby kan een geweldige manier zijn om meer uit je leven te halen en wat tijd voor jezelf te nemen. Of je nu op zoek bent naar een creatieve uitlaatklep, een manier om geld te besparen of gewoon een leuke manier om je tijd te doden, er is voor iedereen wel een hobby te vinden.

Hoe vind je een hobby die bij je past? In dit artikel lees je wat je kunt doen om een nieuwe hobby te vinden.

1. Bedenk wat voor soort hobby je zoekt

Als je niet weet wat voor soort hobby je zoekt, is het moeilijk om er een te vinden. Bedenk dus eerst wat je wilt bereiken met je hobby. Wil je bijvoorbeeld:

 • Meer ontspanning?
 • Een creatieve uitlaatklep?
 • Een manier om geld te besparen?
 • Een nieuwe uitdaging?
 • Een manier om fit te blijven?

2. Maak een lijst met mogelijke hobbies

Zodra je weet wat je wilt bereiken met je hobby, kun je gaan brainstormen over welke hobby’s daarvoor in aanmerking komen. Er zijn duizenden hobby’s om uit te kiezen, dus maak gerust een lijst met alle mogelijke opties.

3. Doe wat research

Nu je een aantal hobby’s hebt opgeschreven, is het tijd om wat research te doen. Op internet kun je bijvoorbeeld vinden:

 • Wat voor soort uitrusting je nodig hebt
 • Hoeveel tijd je gemiddeld kwijt bent aan de hobby
 • Hoeveel geld je kwijt bent aan de hobby

4. Probeer een aantal hobby’s uit

Nu je weet wat voor soort hobby’s er zijn en wat ze kosten, kun je een aantal uitproberen. Doe bijvoorbeeld een cursus of ga een keer naar een wedstrijd kijken. Vind je gamen leuk? Ga eens kijken of je het naar een volgend niveau kan brengen met een echte gaming PC. Of probeer een aantal verschillende sporten uit. 

5. Stel jezelf een aantal vragen

Als je een aantal hobby’s hebt uitgeprobeerd, is het tijd om er een keuze uit te maken. Stel jezelf hiervoor de volgende vragen:

Vind ik dit leuk?

 • Voel ik me hier goed bij?
 • Heb ik hier genoeg tijd voor?
 • Kan ik dit blijven doen?

6. Kies een hobby

Als je alle bovenstaande vragen hebt beantwoord, kun je een hobby kiezen.

7. Koop de benodigde spullen

Nu je weet welke hobby je wilt gaan doen, is het tijd om de benodigde spullen te kopen.

8. Maak een plan

Zodra je alle benodigde spullen hebt, is het tijd om een plan te maken. Bedenk hoe vaak je wilt oefenen en wanneer je gaat oefenen.

9. Oefenen, oefenen, oefenen

Als je eenmaal een plan hebt, is het tijd om te gaan oefenen. Oefen zo vaak als je kunt en probeer je doelen te behalen.

10. Doe mee aan wedstrijden of toernooien

Als je eenmaal goed bent in je hobby, kun je gaan deelnemen aan wedstrijden of toernooien. Dit is een geweldige manier om je vaardigheden te testen en tegelijkertijd wat geld te verdienen.

Geef een reactie